Porovnání drupa 2012 a drupa 2016

Již srovnání katalogů drupa 2012 s drupa 2016 (viz přílohu 2) vystihuje hlavní letošní trendy, které se návštěvníkům fyzicky potvrdí.

Nano-Landa_w

1. trendem je zvýšená prezence digitálního tisku

Ta zahrnuje nejen nově přicházející firmy, ale dokumentuje také jejich částečné mizení z trhu. Při bližším pohledu zjistíme, že:

  • velký podíl firem nabízí současně nejen několik technologií digitálního tisku, ale také
  • digitální tisk několika druhy tiskových barev (inkoustů)
  • nově vedle standardních UV také (jako výrobci ofsetových strojů) i LED UV

V porovnání s drupou 2012 jsou v digitálním tisku do značné míry vyřešeny primery a podkladové bílé barvy pro potisk poměrně široké škály materiálů pro flexibilní obaly, ale i pro přímý potisk 3D předmětů, včetně např. skla. Velký podíl na tom mají právě UV a LED UV tonery.
Jsou zde k nalezení i řešení metalických barev způsobem nanášení metalizované vrstvy za studena na digitálně nanesený primer. Barevné řešení potisku se však stále opírá především o klasický digitální čtyřbarvotisk.
Objevuje se celá řada digitálních tiskových strojů (obzvláště úzkokotoučových), které v sobě kombinují i tiskové jednotky klasických technologií tisku či lakování.

Revoluční Landa Nanographic Printing Press technologie z drupy 2012 byla inovována (řešení strojů s „ofsetovým“ nakladačem a vykladačem), ale výtisky je možné získat (ovšem opět ne přímo vyjmuté z tisknoucího stroje) na základě personální identifikace vstupenkou u zástupce firmy Landa. Pokud se vám podaří získat výtisk přímo z produkce na drupě, rádi s vámi výsledek zkonzultujeme v rámci poradenské činnosti SPP a STZ.

2. trendem je HR UV respektive LED UV technologie v ofsetu

Tuto technologii v různém pojmenování nabízejí v podstatě všichni výrobci ofsetových tiskových strojů.

3. trend – stále nižší účast klasických kotoučových ofsetových rotaček

Tento trend lze vysvětlit u novinového tisku tradičně konaným veletrhem IFRA na podzim. Pro akcidenční heatsetové stroje je to zjevně důsledkem vývoje v posledních letech. Digitální tiskové stroje produkci těchto klasických ofsetových velikánů jsou sice schopné nahrazovat, ale logicky v objemech pasujících k digitálnímu tisku.

4. trendem je opět výrazně zvýšený podíl asijských firem na drupě

Zajímavě tento jev působí například v hale 1 u expozice Heidelbegu, kde je známá Diana prezentována pracovníky firmy Masterwork Machinery Co., Ltd.

5. trend – kontrola a řízení kvality tisku podle pravidel PSO a platných ISO norem.

V posledních letech vydané inovované ISO normy ve spojitosti s rostoucí rozličností tiskových technologií, barev a materiálů budou mít na řízení kvality opravdu významný dopad, neboť technologie i materiály se vyvíjejí zjevně rychleji, než to stačí ISO normy postihovat. To ale z určité části známe již z historie ČSN ISO 12647-2 ve verzích 2008 a 2014, inovace dalších z nich, jako například 12647-3 a 12647-7 s ní sice souvisejí, ale bližší souvislosti jsou na samostatný seminář.

(Zpracoval PSO Expert UGRA, Ing. Zdeněk Paseka)

 

Přílohy

Porovnání drupa 2012 a drupa 2016
drupa 2016-2012 Ink Jet