Přesné kalibrace monitorů EIZO

Pro náročné simulace tiskových dat jsou nadále garancí nejvyšší přesnosti monitory, vybavené špíčkovými kalibračními systémy.

Výrobci grafických monitorů značně rozšířili nabídku monitorů o různé kalibrační softwary, aby uživatelům co nejvíce usnadnili nastavení dle požadovaných předtiskových standardů. Za technologickou špičku jsou pak považovány monitory s integrovaným korekčním nebo dokonce přímo kalibračním senzorem, který následně umožňuje snadnou kontrolu a poté i případnou automatickou opravu základních obrazových parametrů monitoru – korekci jasu a bílého bodu. Příkladem v tomto směru může být např. grafická řada „CX“ nebo „CG“ společnosti EIZO.

Dalším trendem je stále větší snaha o dokonalou simulaci tiskových dat určitého formátu dle konkrétních standardů a souvisejících ISO norem. Novinkou v tomto směru může být např. monitor CG318-4K s rozlišením 4K (4096×2160), který dokáže přímo zobrazovat vstupní data (v souřadnicích X’Y’Z‘ ) určená novými standardy – jinými slovy dokáže data přímo na hardwarové úrovni monitoru zpracovat a převést do souřadnic RGB tak, aby hodnoty odpovídaly současným náročným požadavkům na maximální přesnost barev softproofingu.

eizo_fs2735_08Výhodou pro uživatele jsou nová řešení, jež usnadňují práci na monitoru, např. zobrazení symbolu telefonu na obrazovce v případě, že někdo volá na „chytrý“ mobil, který je „spárovaný“ s monitorem. Nové aplikace pro chytré telefony umožňují také přímo ovládat základní obrazové parametry monitorů a celá tato nastavení ukládat na „cloud“ výrobce monitoru pro spolupracovníky či klienty polygrafických firem.