Zákon a podmínky pro EET

Ministerstvo financí a Finanční správa provozují rozsáhlý portál, kde najdete vše, co je spojeno se zákonem o EET.


Zákon o EET – informační portál

Na tomto portálu naleznete především důležité informace určené pro Vaše účetní a daňové poradce a pro dodavatele pokladen. Na nich je, aby pro Vás za Vaše paníze udělali vše potřebné. Nejpodstatnějším dokumentem pro Vás je Metodický pokyn k aplikaci zákona o evidenci tržeb (PDF v příloze).

Autentizační údaje a spolehlivá řešení

Poté co se dozvíte kdy jste s EET na řadě musíte si naplánovat registraci – žádost o autentizační údaje pro EET (podrobnosti zde). Doporučujeme to udělat včas, protože je to zatím proces i na několik dní.
S výběrem pokladních řešení Vám pomůže například portál Hospodářské komory ČR, který postupně zveřejňuje seznam otestovaných řešení. Zatím toho není mnoho – první osvědčení o testování bylo předáno minulý týden (podrobnosti zde).

Pokladny a pokladní software

Jsou jich na trhu desítky. Sami si můžete vyzkoušet, zeptat se. Hlavně si zkontrolujte, zda prodejce mluví pravdu! Někteří uvádějí v reklamě ceny, které jsou pak po přímém dotazu úplně jiné. Další prodejci Vám zase k pokladně „přibalí“ i počítač nebo terminál na kreditní karty, který vůbec nepotřebujete.
Pozor na skryté poplatky!
Jasné podmínky má například právě pokladní řešení testované Hospodářskou komorou ČR (podrobnosti zde). Dobré je spolehnout se na Vašeho běžného dodavatele počítačů, pokladen – na toho, kdo Vám vše správně instaluje.

Certifikát

Certifikátům se budeme věnovat příště, a to také proto, že proces přidělování a implementace certifikátů pro EET nebyl ještě kompletně vyřešen.

Přílohy

Metodika k evidenci trzeb v1.0