UZS ČR 16163 – Návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění

Předkládací zpráva Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Cílem návrhu je snížit spoluúčast pojištěnců, patřících do sociálně zranitelných skupin obyvatelstva, na doplatcích na léčivé přípravky částečně hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Navrhuje se snížit spoluúčast u dětí do 18 […]

Předkládací zpráva

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem návrhu je snížit spoluúčast pojištěnců, patřících do sociálně zranitelných skupin obyvatelstva, na doplatcích na léčivé přípravky částečně hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Navrhuje se snížit spoluúčast u dětí do 18 let, čímž bude finančně odlehčeno rodinám s nemocnými dětmi, a snížena podle návrhu bude spoluúčast i u osob od 65 let věku (s navazujícím dalším snížením spoluúčasti od 70 let věku).

S návrhem nejsou spojeny žádné dopady na státní rozpočet. Návrh však předpokládá dopady na rozpočty zdravotních pojišťoven. V závislosti na struktuře pojistného kmene zdravotních pojišťoven se očekávají změny na výdajové stránce jednotlivých pojišťoven v celkové výši cca 500 mil. Kč ročně.

Návrh se předkládá k projednání v meziresortním připomínkovém řízení.

Více v příloze ZIP.

Přílohy

Materiál UZS 16163