Velkoformátový tisk Acuity LED 1600 II

Mezi hlavní výhody tiskárny nové generace Acuity LED 1600 II patří moderní způsob vytvrzení UV LED lampami, špičkové tiskové hlavy a kvalitní fotografický tisk s využitím bílé barvy a laku v jediném průjezdu.

acuity-led-1600-environment_u
Fujifilm Acuity LED 1600 II

Tiskárna je schopna potisknout jak rolový materiál do šířky 1600 mm, tak i deskový materiál do šířky 1600 mm a tloušťky 13 mm. Výměna rolí je snadná a rychlá, změna materiálu je usnadněna automatickým systémem detekce tloušťky potiskovaného materiálu. Je možné potiskovat celou řadu moderních substrátů, které jsou velmi žádané mezi zákazníky; typicky nejrůznější tepelně citlivé fólie a materiály neobsahující PVC.

acuity-led-1600-heads_u
Tiskové hlavy a inkousty
Acuity LED 1600 II využívá špičkové vysokorychlostní přesné hlavy Fujifilm Dimatix Q-class. Multipulsní technologie VersaDrop umožňuje tisk proměnnou velikostí kapky – spolu se speciálním stochastickým rastrováním umožňuje zvýšit jak rychlost tisku, tak i kvalitu vytištěného obrazu. K dosažení fotografické kvality tisku napomáhají „lehké“ verze inkoustů Lc a Lm, uplatňující se zejména při tisku pastelových tónů a jemných přechodů.
Hlavní roli tu hraje technologie ultra jemné disperze Micro-V, umožňující vysokou pigmentaci inkoustů. Zároveň inkousty nabízejí velmi dobrou adhezi na široké spektrum materiálů, rolových i deskových, aniž by přitom bylo nutné na materiály používat primery.

acuity-led-applications_u
Produktivní a kreativní tisk
Acuity LED 1600 II obsahuje již v základní sestavě bílý inkoust a bezbarvý lak. Bílá barva najde využití zejména při tisku na tmavé nebo průhledné podklady, ale také na kovové materiály. Bezbarvý inkoust je využitelný jako parciální lak, který může zdůraznit loga a značky, ev. pro zajímavé efektů (3D kapky na sklenici s chlazenými nápoji, apod.). Specificky je lak využitelný i při tisku některých bezpečnostních prvků. Z hlediska produktivity je zásadní, že bílou barvu i bezbarvý lak je možné aplikovat při jediném průjezdu spolu s barevnými inkousty CMYKLcLm.

UV LED vytvrzení
To, co populárně nazýváme digitálním UV tiskem, je tisk inkousty, které jsou ihned po vytištění vytvrzovány UV zářením; inkousty pod vlivem UV záření zpolymerizují a vytvoří vrstvu, více či méně pevně vázanou na potiskovaný povrch.
Pro vytvrzení inkoustů se používají UV lampy, založené na rtuťových výbojkách. Fujifilm proti tomu již pro první generaci Acuity LED 1600 vyvinul speciální dvoustupňové vytvrzování UV LED lampami.
Pro více informací kontaktujte společnost FUJIFILM Europe GmbH, tel.: 234 703 411

Kamil Třešňák (nezkrácený článek v příloze ZIP)

Přílohy

Acuity LED 1600 II